A-Axis will only jog one direction

If you have a question about the software please ask it here.

A-Axis will only jog one direction

Postby CL_MotoTech » Tue Dec 03, 2019 2:06 pm

Like the title says, the A-axis (rotary) will only jog one way. I have a homing switch, it's not used for limits, it's set to rotary and rollover on 360 is ticked.

I feel like I'm missing something really dumb, but I'm tired of banging my head against the wall. Any suggestions?

Also, override limits won't activite, making it difficult to move the other axis' if I accidentally jog an axis to its limit. It seems like the two issues are related.

Edit: Home All works fine for all axis
CL_MotoTech
 
Posts: 36
Joined: Thu Feb 15, 2018 3:50 pm

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby ger21 » Tue Dec 03, 2019 2:42 pm

What version of UCCNC are you using, and what controller? I think I remember this was a bug in an older version?
Gerry
UCCNC 2017 Screenset - http://www.thecncwoodworker.com/2017.html
ger21
 
Posts: 1669
Joined: Sat Sep 03, 2016 2:17 am

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby CL_MotoTech » Tue Dec 03, 2019 7:52 pm

I'm using a UC300eth-5lpt. I'm on the most recent test release with the black and blue screen set. I can reverse the direction of the axis and it switches the working button, but still only one direction for the a-axis. The axis will home and back off the switch as directed, meaning it runs two directions.

For what it's worth, the a-axis runs both ways in Mach 3. Not shitting on UCCNC, just confused about why I can't get it work.
CL_MotoTech
 
Posts: 36
Joined: Thu Feb 15, 2018 3:50 pm

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby ger21 » Wed Dec 04, 2019 2:31 am

So trying to jog in the A+ and A- direction both move in the same direction?
Keyboard, onscreen jog buttons, or both?
Do the DRO's only count in one direction?

In Demo mode, it appears to work fine?
Gerry
UCCNC 2017 Screenset - http://www.thecncwoodworker.com/2017.html
ger21
 
Posts: 1669
Joined: Sat Sep 03, 2016 2:17 am

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby cncdrive » Wed Dec 04, 2019 3:30 am

My advice is to post your profile file if you want us to test the problem.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3141
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby dezsoe » Wed Dec 04, 2019 6:22 am

The problem is with the soft limits. If you turn off the soft limits then it will jog to A+ too. Rotary axes and soft limits are not friends... :)
dezsoe
 
Posts: 933
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby CL_MotoTech » Wed Dec 04, 2019 2:59 pm

So if I have a rotary axis I can't use soft limits at all as that setting is global to all axis? Seems like that's the case.
CL_MotoTech
 
Posts: 36
Joined: Thu Feb 15, 2018 3:50 pm

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby dezsoe » Wed Dec 04, 2019 5:05 pm

Yes, soft limit is active for all axes.
dezsoe
 
Posts: 933
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby CL_MotoTech » Wed Dec 04, 2019 5:45 pm

10-4, thanks.

I'll give this a try when I get home. It will be interesting to see if the flyout buttons start functioning correctly.
CL_MotoTech
 
Posts: 36
Joined: Thu Feb 15, 2018 3:50 pm

Re: A-Axis will only jog one direction

Postby CL_MotoTech » Wed Dec 04, 2019 11:18 pm

That fixed me up, boys. Thanks for the help!
CL_MotoTech
 
Posts: 36
Joined: Thu Feb 15, 2018 3:50 pm

Next

Return to Ask a question from support here

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 5 guests