Field 877 Active Modal States at Initilisation

If you have a question about the software please ask it here.

Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Robertspark » Wed Aug 08, 2018 8:29 pm

Where are the Active Modal States set at initialization?

In mach 3 there was a text box on the general configuration tab that allowed you to set the initilisation string?

Is there something similar in UCCNC {have I missed it?}

Like to set the active plane of movement at uccnc load please (mach3 had three radio buttons X-Y; Y-Z; X-Z on the general configuration tab)
Rob
Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
...working my way through the 1000+ ways things don't work to find the one that does
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2106, Neuron Lite
UCCNC v1.2105 Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 822
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Vmax549 » Wed Aug 08, 2018 8:33 pm

I would use the constructor macro M99998 that runs on startup.

(;-) TP
Vmax549
 
Posts: 1111
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Robertspark » Wed Aug 08, 2018 9:31 pm

Thanks Terry , will do
Rob
Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
...working my way through the 1000+ ways things don't work to find the one that does
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2106, Neuron Lite
UCCNC v1.2105 Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 822
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby dezsoe » Wed Aug 08, 2018 9:38 pm

There are many things that you cannot change in M99998, e.g. the active plane. I posted a macroloop which runs an exec.Code when the reset is first time turned off. In the sample there's an "F1000", but you can continue with "F1000 G18" or anything you have to set up.
dezsoe
 
Posts: 498
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Robertspark » Wed Aug 08, 2018 10:27 pm

I don't understand why you cannot set the default plane on the configuration tab, same as exact stop or constant velocity can be set as a default.

Why the resistance to set this up?
Rob
Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
...working my way through the 1000+ ways things don't work to find the one that does
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2106, Neuron Lite
UCCNC v1.2105 Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 822
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Vmax549 » Thu Aug 09, 2018 12:11 pm

Well I guess we are going to need an initialization line in Config like everyone else has. ;)



(;-)TP
Vmax549
 
Posts: 1111
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby cncdrive » Thu Aug 09, 2018 12:14 pm

I think we talked about this on the forum a few years ago, that we do not feel this safe at all.
Several g-codes make motion and they require the reset to be removed.
In mach3 how it works is that when you remove the reset/e-stop then the initialization starts and if it contains motion code that will move the machine.
I think it is much more safe if the user writes these into the M99998 init macro and show at least a warning message about it if there will be motion.
The user have better control over what they feel safe and how they construct the macro than if there is an initialisation code which executes anyways.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 2130
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Vmax549 » Thu Aug 09, 2018 12:39 pm

Does not do much good to write the code into teh M99998 if it does not work. I just tried to add a G18 to teh M99998 and it did not work to initialize UCCNC with G18 on startup.

Whats wrong with having an initialization line that did not process Gcode motion codes such as G00 G01 G02 G03,etc ??

Ya know you cannot protect everyone from everything. Somewhere along teh line teh USER has to accept SOME responcibility for his own safety. ;)

(;-)TP
Vmax549
 
Posts: 1111
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby cncdrive » Thu Aug 09, 2018 12:41 pm

That is incorrect. It works, but ofcoure first you have to remove the reset (calling the reset button release code in the macro). G-code ofcoure does not execute while the reset is on.

Ya know you cannot protect everyone from everything. Somewhere along teh line teh USER has to accept SOME responcibility for his own safety. ;)


Yes, I know, but we trying to do our best to give as much protection as possible for the inexperienced ones.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 2130
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Field 877 Active Modal States at Initilisation

Postby Vmax549 » Thu Aug 09, 2018 10:37 pm

I just tried it 3 times in a row here and it did not update to G18 after pressing Reset. I can run teh M99998 from teh MDI and it works fine just not on startup.

Version 2106.

I will try it as well on another setup I have here.

(;-) TP
Vmax549
 
Posts: 1111
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Next

Return to Ask a question from support here

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron