UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

If you have a question about the software please ask it here.

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby Robertspark » Sat Oct 20, 2018 7:06 pm

Yes the OP had the spindle PWM pin set the same as the laser. Changing the spindle PWM pin to zero made no difference
Rob
Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
...working my way through the 1000+ ways things don't work to find the one that does
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2106, Neuron Lite
UCCNC v1.2105 Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 1009
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Sat Oct 20, 2018 8:32 pm

Robertspark wrote:Unfortunately I am away for a week with no pc or CNC to test it on, but have you tried

Changing your laser pin to "0" (from pin 17)

Then going to the spindle configuration tab and setting the pin as "17" for pwm (top rhs of screen)

Change the pwm frequency to 1khz
Change the pwm frequency min to "0" zero
Change the pwm frequency max to "100"

Now you should be able to use "S" codes as per your Arduino board gcode file with "S0" being off and "S100" being fully on.

You will still need to issue M3 at the start of the gcode and M5 at the end of the gcode but the output intensity of the laser "should" vary with the "S" spindle speed code same as Arduino.

This does not work. Using S caused the motion to deaccelerate and accelerate at each S change. This produces poor quality with lasers and can even be dangerous at at high power.
Attachments
Pulse Width Test 0.1mm UCCNC GRID OmniDir S instead of Q.txt
(6.05 KiB) Downloaded 10 times
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Sat Oct 20, 2018 8:34 pm

Robertspark wrote:Yes the OP had the spindle PWM pin set the same as the laser. Changing the spindle PWM pin to zero made no difference

This is how Stepcraft have there profile setup and how I was it should be done. But as you have said, changing the spindle PWM pin to zero made no difference.
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby 3d0g » Sat Oct 20, 2018 8:35 pm

Here's what I get running 'Pulse Width Test 0.1mm UCCNC GRID OmniDir Vmax549.txt' as-is through my machine (click image for full-size):

Image
3d0g
 
Posts: 28
Joined: Sat Apr 14, 2018 1:52 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby Robertspark » Sat Oct 20, 2018 8:53 pm

mayhem2408 wrote:This does not work. Using S caused the motion to deaccelerate and accelerate at each S change. This produces poor quality with lasers and can even be dangerous at at high power.


I did suspect that it wouldnt work.... But like my strapline . It's just one of the 1000 ways it don't work
Rob
Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
...working my way through the 1000+ ways things don't work to find the one that does
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2106, Neuron Lite
UCCNC v1.2105 Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 1009
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Sat Oct 20, 2018 10:15 pm

3d0g wrote:Here's what I get running 'Pulse Width Test 0.1mm UCCNC GRID OmniDir Vmax549.txt' as-is through my machine (click image for full-size):

Image

I guess you are running in Inches instead of metric. I'll redo the file in inches which is 25.4x smaller and post is shortly
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby 3d0g » Sat Oct 20, 2018 10:17 pm

mayhem2408 wrote:I guess you are running in Inches instead of metric. I'll redo the file in inches which is 25.4x smaller and post is shortly


Yup. Everything seems to line up tho.
3d0g
 
Posts: 28
Joined: Sat Apr 14, 2018 1:52 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Sat Oct 20, 2018 11:04 pm

3d0g wrote:
mayhem2408 wrote:I guess you are running in Inches instead of metric. I'll redo the file in inches which is 25.4x smaller and post is shortly


Yup. Everything seems to line up tho.

Because a mm file run an an inchs machine will be 25.4x bigger, any alignment problem will be less noticable. Can you please try run this attached file. It is redone using inches. and should be the correct size.
Attachments
Pulse Width Test 254DPI UCCNC F78.7401.txt
(10.06 KiB) Downloaded 12 times
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Sat Oct 20, 2018 11:06 pm

3d0g wrote:Here's what I get running 'Pulse Width Test 0.1mm UCCNC GRID OmniDir Vmax549.txt' as-is through my machine (click image for full-size):

Image

As you can see from the original image, even on your machine is doesn't line up quite right.
Pulse Width Test.png
Pulse Width Test.png (293 Bytes) Viewed 152 times

Pulse Width Test 4x.png
Pulse Width Test 4x.png (1.24 KiB) Viewed 152 times
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby cncdrive » Sun Oct 21, 2018 12:50 pm

We have just ran a test using your code with UCCNC version 1.2106 with UC100. Feedrate was F2000.
Please see the test results picture in attachment.
The laser module we used has some focus issues which we did not have time to fix now, but it can be seen that there is no shift and no missing lines.
Attachments
39FCBFA5-45C4-4D59-BB34-2E7AC3933584.jpg
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 2301
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

PreviousNext

Return to Ask a question from support here

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests