X axis does not zero on homing??

If you have a question about the software please ask it here.

X axis does not zero on homing??

Postby Gadget » Sat Apr 28, 2018 1:24 pm

X axis does not zero on homing and is stuck on (in this case) 180 although it is on 0.
I can´t zero it manually and I have tried restarting both hardware and software.
I did not see this at first because I am not normally on machine coordinates so program stopped when it reached a soft limit
that is 180mm further away, very frustrating.
I could just turn off soft limits but I want to know why this is happening and how I fix it! :( :( :(
Gadget
 
Posts: 15
Joined: Fri Dec 22, 2017 9:54 am

Re: X axis does not zero on homing??

Postby cncdrive » Sat Apr 28, 2018 1:42 pm

The axis homing sets the machine coordinates to the value you setup in the "write offset on homing" parameter of the axis.
Since the homing sets the machine coordinates if you have offset in the current coordinate system then ofcourse the current coordinate system will be offset with that value.

So, for example you have the home coordinate set to 0 and you have a -180 offset for the axis then the current coordinate in that coordinate system will be 180 when homed.

You can set the home coordinate properly and clear the offset for the axis is what you should do.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 1855
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: X axis does not zero on homing??

Postby Gadget » Sat Apr 28, 2018 1:50 pm

Never mind, I had the "auto set" box unticked in the axis setup.
Gadget
 
Posts: 15
Joined: Fri Dec 22, 2017 9:54 am


Return to Ask a question from support here

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest