Slave axis unslave after homing.

If you think you've found a bug post it here.

Slave axis unslave after homing.

Postby shad » Fri Sep 22, 2017 9:59 am

Hello Balazs!
It was notice that sometimes after the end of the axis homing , slave axis was unslaved.
We try to jog gantry (X and slave A) after homing, but move only X axis.
If we try to repeat homing procedure X and A axis make homing correctly. But after then A axis not moves, only X.
The problem goes away after then UCCNC restart.
May be there are any conditions when slave axis can be unslaved?
We use for homing button #113, UCCNC version 1.2044, UC300ETH-5LPT controller.
-- Andrew
UC400ETH
UC300ETH-5LPT
NEURON Lite THC
http://neuroncnc.com/
shad
 
Posts: 227
Joined: Thu Sep 15, 2016 5:23 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby cncdrive » Fri Sep 22, 2017 11:36 am

Will look after this soon.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 1480
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby Robertspark » Fri Sep 22, 2017 8:13 pm

Maybe:
Apply settings
Followed by a:
Save settings
Maybe a wait (100) required too for the settings to change or be recognised

The unslave + reslave axis will just normally apply settings... Not normally save them ... Hence under restart uccnc reads the profile file which has the saved settings...
Rob

Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2046, Neuron Lite.
UCCNC Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 617
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby shad » Tue Sep 26, 2017 5:36 am

Rob, we use HomeAll button #113. No macros.
Just any time after homing slave axis not moves. Interesting, if we start HomeAll in this situation both axis move to the sensors and homing complete correctly. But then no jog moves of the slave axis.
Restart of the UCCNC solve this problem.
-- Andrew
UC400ETH
UC300ETH-5LPT
NEURON Lite THC
http://neuroncnc.com/
shad
 
Posts: 227
Joined: Thu Sep 15, 2016 5:23 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby cncdrive » Tue Sep 26, 2017 7:00 am

Hi Andrew,

We've tried to reproduce this issue yesterday and did not succeed so far, so I will need some advices from you about how to reproduce this issue?
What we have tried so far is we tried to "Home all" and let it finish and after moved the master+slave with jogging and linear movements, but it always worked for us without problems, they always remained slaved together.
Are you doing something else? I mean for example is the homing fully finished when this issue happens? I mean that you not interrupting the homing sequence with stop or e-stop?
I'm just trying to figure out how to reproduce the issue and maybe we missing to do something which you do. So if you doing something extra then please explain it to me.
Also can you help me and post your profile file to let us test with your settings too?
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 1480
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby shad » Tue Sep 26, 2017 8:57 am

Hello Balazs!
I will try to find any regularity and report.
Thank you!
-- Andrew
UC400ETH
UC300ETH-5LPT
NEURON Lite THC
http://neuroncnc.com/
shad
 
Posts: 227
Joined: Thu Sep 15, 2016 5:23 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby beefy » Tue Sep 26, 2017 5:36 pm

Is this problem connected in any way:

viewtopic.php?f=2&t=747
Hi CNCdrive admin,
I am also having problem when sometimes my machine Y axis, using stepper Yako driver, only Y1 axis able to move, Y2 cannot move and cause gantry twisted. After restart PC, it will not happen. Any advice ?
beefy
 
Posts: 153
Joined: Mon Sep 05, 2016 10:34 am

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby shad » Wed Sep 27, 2017 6:14 am

Hello Balazs!
This issue if during homing operator in any reasons push on the RESET button. Machine stopped and slave axis not moves - jog or code.
Then if operator restart homing - all axis (include slave) make homing without problem, but then slave axis still not move.
The problem goes away after UCCNC restart.
-- Andrew
UC400ETH
UC300ETH-5LPT
NEURON Lite THC
http://neuroncnc.com/
shad
 
Posts: 227
Joined: Thu Sep 15, 2016 5:23 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby shad » Wed Sep 27, 2017 6:40 am

Please check it faster as possibly. This is really problematic now.
Thank you!
-- Andrew
UC400ETH
UC300ETH-5LPT
NEURON Lite THC
http://neuroncnc.com/
shad
 
Posts: 227
Joined: Thu Sep 15, 2016 5:23 pm

Re: Slave axis unslave after homing.

Postby Robertspark » Wed Sep 27, 2017 8:28 am

Andrew, have you tried downgrading and using a previous version of UCCNC?

Does the problem still exist?

(I unfortunately home my axis another way as I use only one input pin for X++, X--, Y++, Y--, Y'++, Y'-- so I can't test it)

It would probably be helpful if Balazs understands if the problem is just in version 1.2044, does it also occur in 1.2042 that seems to have been stable for a while with minimal bug reports.
Rob

Einstein ― “If you can't explain it to a six year old, you don't understand it yourself”
UC400eth, UC300eth, UCCNC v1.2046, Neuron Lite.
UCCNC Macro Manual
Robertspark
 
Posts: 617
Joined: Sat Sep 03, 2016 4:27 pm
Location: Nr Liverpool, England

Next

Return to Report a bug

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests