Help wiring THC

This is the place to talk about and share things related to CNC plasma machines using UCCNC

Help wiring THC

Postby Spoolnms » Sun Oct 27, 2019 7:43 pm

Am looking to wire up a probe to allow G31 to execute the probe function. How would I wire this into the UCCNC breakout board without backfeeding voltage into the boards? On a side note, I am also using Sheetcam, and its forcing me to use G31/G28.1, anyway to disable this function so I don't need the probe at all.
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Re: Help wiring THC

Postby cncdrive » Sun Oct 27, 2019 7:54 pm

There is no such thing as "UCCNC breakout board." I don't know what breakout board do you have?
What do you mean by "without backfeeding voltage into the boards"?
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3224
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Help wiring THC

Postby Spoolnms » Sun Oct 27, 2019 8:00 pm

I have the ETH300 and C10S breakout boards. After the probing is done, and plasma start's its arc, voltage would then be backfed from the wire coming from the probe (ground on plasma torch) to the board, thus would cause it damage
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Re: Help wiring THC

Postby Spoolnms » Sun Oct 27, 2019 8:05 pm

Or is there a way to disable the G31/G28 command so that I can manually set 0 (top of work piece) and sheetcam will bring up the torch to the set height and allow THC to function properly that way?
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Re: Help wiring THC

Postby Vmax549 » Sun Oct 27, 2019 9:23 pm

You do not use a touch probe for the Top of Material sensing with plasma. You normaly use a floating Z and switch to do that. with that setup you can use either the G31 or G28.1 to run the function. Using the G31 function allows you to still have a Z home at the top of stroke in Z.

And yes you CAN not use a Top of Material routine and just touch off each time BUT you will find that is a royal pain to have to do all the time compared to a proper setup.

Just a thought, (;-) TP
Vmax549
 
Posts: 274
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Re: Help wiring THC

Postby cncdrive » Sun Oct 27, 2019 10:07 pm

Yes, floating Z with a switch is the way to go, we built our plasma machine the same way.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3224
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Help wiring THC

Postby Spoolnms » Sun Oct 27, 2019 10:47 pm

Without redoing the torch mount/motor setup, any other way without a floating z with a switch?
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Re: Help wiring THC

Postby Spoolnms » Sun Oct 27, 2019 10:49 pm

Is there a way to just set the height manually (aka touch the work piece), sheetcam will automatically pull it up x amount (what its programed to do) and have the THC just go from there and sense cutting voltage and adjust accordingly?
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Re: Help wiring THC

Postby Vmax549 » Sun Oct 27, 2019 11:58 pm

Yes you can if that is what you want to do.

(;-) TP
Vmax549
 
Posts: 274
Joined: Sun Nov 22, 2015 3:25 am
Location: USA

Re: Help wiring THC

Postby Spoolnms » Mon Oct 28, 2019 12:06 am

Any idea on how to get that to happen? Currently using the mach 3 with thc post processor.
Spoolnms
 
Posts: 25
Joined: Sun Oct 27, 2019 7:38 pm

Next

Return to CNC Plasma

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests